DodgeCharger.com Forum
August 07, 2022, 04:59:13 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: DodgeCharger.com decals are available here!
 
   Home   Help Calendar Login Register Chat  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: can i convert a 2 field alternator to 1 field ?  (Read 1278 times)
1968_Charger
Full Member
***
Offline Offline

Posts: 293



« on: August 04, 2008, 02:49:57 PM »

i need to know if i can use a new 2 field alternator on my 68 charger? if so how do i wire it up?
Logged
Nacho-RT74
Old Timer
*****
Offline Offline

Posts: 19,493


Tired of everything


« Reply #1 on: August 04, 2008, 03:01:23 PM »

yes... just need to ground one of the brushes... wire it to chassis or replace the insulator washer with a metalic washer.

if you replace the washer, cut the prong to save from WRONG wire procedure on field wire, because if you wire the grounded brush with the wire coming from regulator, will get a HEAVY short
Logged

Venezuelan RT 74 400 4bbl, 727, 8.75 3.23 open. Now stroked with 440 crank and 3.55 SG. Here is the History and how is actually: http://www.dodgecharger.com/forum/index.php/topic,7603.0/all.html
http://www.dodgecharger.com/forum/index.php/topic,25060.0.html
histoy
Senior Member
****
Offline Offline

Posts: 834



« Reply #2 on: August 04, 2008, 03:03:50 PM »

You could also run a wire from one of the field terminals and ground it to the alternator housing.
Logged
Nacho-RT74
Old Timer
*****
Offline Offline

Posts: 19,493


Tired of everything


« Reply #3 on: August 04, 2008, 03:06:15 PM »

thats what I meant when I said "wire it to chassis" Grin
Logged

Venezuelan RT 74 400 4bbl, 727, 8.75 3.23 open. Now stroked with 440 crank and 3.55 SG. Here is the History and how is actually: http://www.dodgecharger.com/forum/index.php/topic,7603.0/all.html
http://www.dodgecharger.com/forum/index.php/topic,25060.0.html
1968_Charger
Full Member
***
Offline Offline

Posts: 293



« Reply #4 on: August 04, 2008, 03:58:51 PM »

ok its charging( 20 at idle according to the guage), but im only getting 13 volts at the battery and when i unhook the negative cable the engine shuts off. could this be a bad ground somewhere? i dont think its the alternator or the voltage regiulator because both are new. and i tested the alternator by jumping the field to the power feed on the stud and it was reading good.
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.044 seconds with 17 queries.